first_img Area:  284 m² Year Completion year of this architecture project Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/917223/cheeran-house-john-pardey-architects Clipboard Year:  Cheeran House / John Pardey Architects Cheeran House / John Pardey ArchitectsSave this projectSaveCheeran House / John Pardey Architects “COPY” Houses CopyAbout this officeJohn Pardey ArchitectsOfficeFollowProductsWoodBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLower BasildonUnited KingdomPublished on May 19, 2019Cite: “Cheeran House / John Pardey Architects” 19 May 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassHanging LampsVibiaHanging Lamp – VOLConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE PassivhausPorcelain StonewareCosentinoSurfaces – Dekton® Chromica CollectionBricksFeldhaus KlinkerThin Bricks – ClassicGlassDip-TechDigital Ceramic Printing for Interior DesignWoodStructureCraftEngineering – FootbridgesAluminium CompositesCymat Technologies Ltd.Bundang Doosan Tower – Alusion™ Stabilized Aluminum FoamTable LampsRoss GardamDesk Lamp – OraMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  James Morris Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/917223/cheeran-house-john-pardey-architects Clipboard Photographs Manufacturers: panoramah!®, Nemetschek, Urban Front, Capital Design Studios Tiles, Dorset Flint, Northcot Brick Products translation missing: en-US.post.svg.material_description United Kingdom Architects: John Pardey Architects Area Area of this architecture project CopyHouses•Lower Basildon, United Kingdom ArchDaily Save this picture!© James MorrisText description provided by the architects. The relatively constrained site sits just off the road between Reading and Oxford in West Berkshire, midway between the two hospitals where both clients work as consultants, adjoins a wonderful one-acre walled garden that forms part of the site but outside the residential curtilage.Save this picture!© James MorrisThe design for this 284M2 house is based on the desire to both enjoy a south facing aspect, yet also engage with the walled garden, formerly part of the Basildon Park Estate, to the north. The house, therefore, becomes part of the rebuilt wall, so it literally becomes part of the walled garden.Save this picture!Sections and PlansAs the site raises a couple of meters front to back, and with the overall height strictly controlled by planning restrictions, the house sits level so that the inner courtyard becomes partially sunken as the ground rises, increasing the sense of enclosure. The house, therefore, sits between two worlds – a courtyard and a walled garden.Save this picture!© James MorrisA single-story wing containing guest suite and study occupy the front beneath a sedum roof, while the main living spaces face south to enclose the courtyard and are set back beneath the upper floor to shade the fully glazed wall. A large open plan kitchen-dining-living space faces into the courtyard and porcelain tiles slide between the two, blurring the indoor and outdoor living experience.Save this picture!© James MorrisThe upper floor contains bedroom accommodation within a timber-clad volume that sits above the rebuilt red brick of the walled garden, which culminates in a chimney that ties both volumes together. The master bedroom sits at the end of the house perched about one meter above the rising ground, so has a large window that slides into the wall with glass Juliet balcony, so from the bed, the house feels as if it is floating.Save this picture!© James MorrisChildren’s bedrooms open onto the walled garden view, while a final bedroom faces towards the Chilterns across the valley to the east, while a partial vertical slatted screen protects the privacy of houses nearby. The ground floor walls to the house are faced in flint, derived from the adjoining Grade II listed former schoolhouse, while the upper ‘box’ floats above the garden wall and is clad in sweet chestnut boarding.Save this picture!Site PlanThe courtyard is designed to have a ‘zen-like’ calm and simple, so contains a square of mown grass, a pool and a single Persian Ironwood tree. The house has a ground source heat pump that serves underfloor heating. Formal heat loss calculations to BS EN 12831 determined a peak power demand for spatial heating of 10.7kW.Save this picture!© James MorrisTo provide sufficient power for rapid hot water cylinder recovery to support two bathrooms and two shower rooms a 14kW Swedish heat pump system was installed. Carbon emissions which have been reduced by 50% compared to equivalent services provided by an oil-fired boiler.Save this picture!© James MorrisProject gallerySee allShow lessGulshan Society Mosque / Kashef Chowdhury – URBANASelected ProjectsInternational Accommodation Center For The Oceanological Observatory / Atelier Ferna…Selected Projects Share “COPY” 2015 Save this picture!© James Morris+ 19Curated by Paula Pintos Sharelast_img

Published by admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *